Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velíš
 

 

Obec Velíš leží na jihu středočeského kraje, v okresu Benešov. Nachází se 19 km jihovýchodně od Benešova a 9 km západně od Vlašimi, v blízkosti bájné hory Blaník. Existují dvě teorie o vzniku názvu obce. Podle té první dostala jméno podle pohanského boha rolníků Velese, druhá poukazuje na možnost založení obce člověkem jménem Velislav. Toto staročeské jméno staří předkové s oblibou krátili. Podle oficiálních údajů z archivů pochází první písemná zmínka o Velíši z poloviny 14.století ( v archivu veden jako "Pán na Veliši" Jan Očko z Vlašimi), ovšem v nejstarší dochované kronice obce (začátek 20. století) se můžeme dočíst, že na místní faře existoval záznam z poloviny století třináctého. Ten pojednával o stavbě kostela svatého Josefa, jenž je dnes chráněnou kulturní památkou. V 16. století čítala Velíš 15 gruntů (pozemků) i se staveními, žilo zde asi 120 lidí. Podle sčítání lidu z roku 1890 zde žilo v 46 domech 313 obyvatel ( společně se spádovými osadami Nespery, Lipiny a Sedlečko asi 750). V roce 1931 to bylo už o něco méně, Velíš měla 241 obyvatel. K dnešnímu dni žije v obci asi 140 lidí, společně s osadami Nespery, Lipiny,Sedlečko je to 330 obyvatel.
 

Poznámka: Původní název obce je Veliš,ale postupem času se vžilo vyslovování názvu s dlouhým "í".V mapách a dalších dokumentech se tedy setkáte spíše s názvem původním.

Historii přilehlých obcí,aktuality a další podrobnosti najdete na stránkách obce
zde.

Velíš na Wikipedii zde.

 

 

 

 

 
Klub
 

football.jpg


Počátky fotbalu ve Velíši se datují od roku 1923. Byl to velíšský mladík Václav Řezáč, který toho roku na studijích "spatřil zajímavou hru s balonem" a společně se svým bratrem Antonínem založili klub. Ten čítal 12 členů, včetně pokladníka. Počáteční příspěvek byl dobrovolný.
Jako hřiště bylo určeno pastviště u silnice Pod březiny ( na tomto místě dnes stojí velkokapacitní kravín...). Na tyto prapočátky zavzpomínal zakládající člen Josef Pěkný a velíšský kronikář František Hauser zapsal : ...při hře docházelo často k šarvátkám, například mezi Josefem Setničkou a Josefem Domšou. Jejich sporu snažil se zabránit kamarád Antonín Martínek, za což mu slabší Domša statečně vyhrožoval. Po jistém čase dostavil se pozvolný rozklad klubu - došlo k neshodám, že se vracely dobrovolné počáteční příspěvky. Nespokojený člen František Slavata, poměrně starší než ostatní, mrštil s vrácenými penězi o zem se slovy, že složil více... "  Tyto neshody vedly nakonec k přerušení činnosti klubu, k jeho znovuzrození ale došlo v roce 1932, kdy byla činnost klubu obnovena a vzniká členský spolek S.K. Veliš. V roce 1950 bylo uvedeno do provozu nové hřiště, které leží na stejném místě jako to dnešní, ovšem tehdy bylo situováno jiným směrem, bylo otočeno o 90 stupňů. V roce 1951 byl v obci založen "Sokolský kroužek" a pod svá křídla si vzal i fotbalový klub. V roce 1958 byl areál hřiště osázen topoly. Začátkem šedesátých letech byla zahájena přestavba hřiště, začalo se rozšiřovat východním směrem a posléze bylo upraveno do dnešní podoby. Důstojné zázemí pro hráče bylo budováno v letech 1968 - 1973, nové kabiny včetně elektriky a vodovodu byly zprovozněny v roce 1984. Začátkem devadesátých let je vybudováno po delší straně hřiště u kabin zábradlí pro diváky. V roce 2002 jsou dokončeny zděné střídačky a areál hřiště je nově oplocen, za brankami jsou nataženy visuté sítě pro zachytávání míčů. V roce 2004 je v areálu dokončena stavba víceúčelového kurtu s umělou trávou, je dostavena také dřevěná přístavba ke kabinám sloužící k posezení. Další rok je zbourán betonový parket za kabinami a místo něj je zde vybudováno dětské hřiště. V roce 2008 jsou vykáceny staré stromy kolem hřiště a celý areál je osázen stromy novými. Současně probíhá i kompletní rekonstrukce budovy šaten a sociálek (obrazem najdete v této galerii zde). Během dalších let probíhá postupná rekultivace okolí a hřiště (úprava terénu, oplocení...). V létě 2014 vichr strhne dřevěnou pergolu vedle kabin. Na podzim, před startem nové sezóny, je vybudována pergola nová. Na jaře 2015 je přiděláno zastřešení kabin, které nyní zakrývá i stání pro diváky před budovou. V létě téhož roku je vedle budovy směrem k Ostrovu postaven otevřený přístřešek pro akce a oslavy. Začátkem roku 2019 je předělán bufet ("nová" linka a zařízení). Na jaře roku 2019 jsou pokáceny poslední topoly kolem hřiště (za brankou k Ostrovu), jsou upraveny sloupy pro zachytávací síťe za brankami (galerie zde). 

 

Seznam hráčů, kteří působili v dospělých mužstvech od roku 2003 najdete zde

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kabiny a okolí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář